Ondergrondse rivier van Labouiche

Op zo’n half uurtje rijden van Château Cazalères, in de richting van Foix, ligt de rivier van Labouiche. Dit is echter geen stroompje zoals de meeste rivieren in het gebied. Dit is de langste bevaarbare ondergrondse rivier in Europa!

Met behulp van een lokale gids verken je de grot waar de rivier doorheen stroomt. Je begint boven de grond, maar daalt vervolgens steeds verder af, tot een diepte van wel 60 meter! Het eerste stuk van de ongeveer 1.5 kilometer lange route leg je te voet af, maar ongeveer halverwege kan je als bezoeker in een bootje stappen. Onderweg verteld de gids je van alles over de geschiedenis van de rivier: wanneer deze is ontstaan, hoe hij langzaam is uitgesleten tussen de rotsen, en elke dappere speleologen de rivier hebben ontdekt.

Tijdens je reis kom je verschillende bijzondere stenen constructies tegen, zoals de lange stalagmieten (met de punt omhoog), scherpe stalactieten (met de punt naar beneden), en een formatie die op een kleine Boeddha lijkt! Tegen het eind van de route kom je bij het hoogtepunt van de route: een indrukwekkende waterval die 3 meter naar beneden valt en in een diepe poel verdwijnt.

In de grot kan het nogal afkoelen, soms tot een temperatuur van slechte 10ºC. Een heel verschil met de zomerse temperaturen die je buiten zult voelen! Vergeet daarom niet om dikke kleding mee te nemen als je deze tocht wil maken. Het volledige bezoek duurt ongeveer 75 minuten. Tijd genoeg dus om daarna de rest van de omgeving nog even te verkennen.