Hiken in de Pyreneeën

Heb je er altijd al van gedroomd om de Pyreneeën te bedwingen? Vakantiepark Château Cazalères is dé perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie in dit prachtige gebergte!

De Pyreneeën zijn een van Europa’s meest ongerepte natuurgebieden. De bergtoppen aan de Franse kan van het gebergte variëren van meer dan 300 meter tot bijna 3000 meter boven zeeniveau. De grillige en besneeuwde pieken worden afgewisseld door diepe dalen met uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en indrukwekkende rivieren. Dankzij de vele beschermde gebieden kent de omgeving een grote verscheidenheid in flora en fauna. Zo leven er wilde katten, bruine beren en steenbokken, en vind je er de prachtigste bloemen.

De Pyreneeën biedt tal van uitdagingen voor wandelaars van elk niveau. Beginnende wandelaars rijden binnen een half uurtje van Château Cazalères naar Grotte du Mas d’Azil. Dit is een van de grootste grotten van Europa, en de enige waar je met de auto doorheen kunt rijden. Vanaf hier starten verschillende ‘trails’ door de mooie groene omgeving, over heuvels en langs weilanden en schilderachtige dorpjes. Vergeet ook niet het het museum dat bij de grot hoort, in het nabijgelegen plaatsje Le Mas d’Azil. De collectie bestaat uit voorwerpen die ze in en rondom de grot hebben gevonden; de meeste zijn duizenden jaren oud!

Voor de meer ervaren hikers lonken de Pyreneeën zelf. Begin je wandeling in een van de pittoreske bergdorpjes als Seix of Aulus les Bains, op ongeveer een uur rijden vanaf Château Cazalères. Vanaf hier leiden talloze bergpaadjes je langs indrukwekkende watervallen, brede valleien en prachtige bergmeren. Je gezichtsveld wordt constant gedomineerd door de imposante granieten kliffen en besneeuwde bergtoppen in de verte, en zal nooit gaan vervelen. Letterlijk hoogtepunt is het beklimmen van de Mont Valier. Met haar 2800 meter is dit de hoogste top in de Arìege (het departement waar Château Cazalères in ligt), en een ‘must climb’ voor elke avontuurlijke hiker!

De echt hoge toppen van de Pyreneeën vind liggen in het midden van het gebergte, op de Frans-Spaanse grens op ongeveer 2 tot 3 uur rijden vanaf Château Cazalères. De hoogste pieken hier komen ruim boven de 3000 meter uit. Als je deze wil beklimmen ben je verzekerd van (eeuwige) sneeuw! Bijzonder is Pic du Midi de Bigorre. Deze berg is met haar 2800 meter bij lange na niet de hoogste in de omgeving, maar deze top huisvest een groot observatorium, vanuit waar het heelal wordt bestudeerd. Het in het bijliggende onderzoekscentrum bevindt zich een interactief museum, dat open is voor bezoekers.