Foix

Op zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Château Cazalères ligt het stadje Foix. Dit is de hoofdstad van de Arìege, het departement waar Château Cazalères in ligt, en met zo’n 10.000 inwoners is het de op een na grootste stad.

Het gebied rondom Foix is al eeuwenlang bewoond. Zo bouwden de Romeinen al een fort op de heuvel waar nu het Kasteel van Foix op ligt. De geschiedenis van het dorpje zelf begint echter pas rond het jaar 800 na Christus, toen de abdij van Saint Volusien werd opgericht. Dankzij de aanwezigheid van deze abdij werd het stadje Foix steeds verder uitgebouwd. Rond het jaar 1000 werd het Kasteel van Foix, of het Chateau de Foix, gebouwd. Dit kasteel zou, dankzij haar strategische ligging, in de loop der jaren een belangrijke rol spelen in de Katholieke Kruistochten tegen de Katharen in het gebied. Na de 15e eeuw verloor het kasteel haar strategische waarde, en het werd omgebouwd tot een gevangenis.

Vandaag de dag doet het kasteel dienst als museum. Het is compleet gerestaureerd, en wordt gezien als een van de mooiste kastelen in de Arìege. Vanuit de torens heb je een prachtig uitzicht over het stadje Foix en over de omliggende omgeving. Een bezoek aan dit kasteel is dan ook zeker een bezoek waard. Ook de eerder genoemde abdij van Saint Volusien, is gerestaureerd, en is daardoor in haar volle glorie te bewonderen.

Als je rondloopt in Foix voelt het aan alsof je terug in de tijd gaat. In de oude, smalle straatjes zijn de vakhuizen nog goed zichtbaar. Naast het kasteel en de abdij zijn de bijzondere botanische tuinen een ware trekpleister. Iets ten zuiden van Foix vindt je Les Forges de Pyrène, een thema dorpje geheel in stijl van het Middeleeuwse Frankrijk. Bekijk hier hoe smeden, schoenmakers en bakkers vroeger te werk gingen. In het bijbehorende museum vind je allerlei objecten uit de afgelopen eeuwen. Een leuke dag uit voor het hele gezin!

In de zomertijd zijn er rondom het Kasteel van Foix evenementen om bij te wonen. De meeste van deze evenementen zijn gericht op de riddertijd. Denk hierbij aan fakkeltochten, middeleeuwse markten en tentoonstellingen. Voor de kinderen is dit altijd een prachtig spektakel.

Leuke activiteiten in de Ariège