Carla Bayle

Het piepkleine kunstenaarsstadje Carla-Bayle ligt op loopafstand van Chateau Cazaleres. Na een wandeling van ongeveer een uurtje (of, een autorit van een kwartiertje) door het mooie heuvelachtige landschap bereik je de stadsmuren van deze ‘bastide’. Stadsmuren? Ja heus, Carla-Bayle is een echt vestigingsstadje. Bastide betekent dat de stad vroeger goed verdedigbaar was. Dat is bij Carla-Bayle niet moeilijk om voor te stellen.

Het stadje is altijd al een bolwerk van andersdenkenden geweest. Tijdens de Franse Godsdienstoorlogen, die in de 16e eeuw werden uitgevochten tussen de Katholieken en de Hugenoten, was Carla-le-Comte (zoals het destijds heette) een belangrijke uitvalsbasis van de Hugenoten. Zo is de Hugenoot Pierre Bayle hier geboren. Dankzij de oorlogen vluchtte hij naar Rotterdam, waar hij naam zou gaan maken als invloedrijk filosoof. Rotterdam en Carla-Bayle hebben om deze reden nog altijd een Pact van Eeuwige Vriendschap. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het dorpje en de Godsdienstoorlogen? We schreven er een blog over.

Dan ‘andersdenkende’ zie je ook vandaag de dag nog terug. Tegenwoordig staat het dorpje bekend als standplek voor kunstenaars. Er zijn verschillende galerijen, kleine musea en winkeltjes waar je de locale kunst kan kopen. Daarnaast is er het Pierre Bayle Museum, waar je over de geschiedenis van het dorpje leer door middel van het levensverhaal van de filosoof. Tot slot zijn er veel terrasjes aan de rand van de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

Carla-Bayle heeft ook haar eigen wijnboer. Meneer Ernst, een Zwitser, beschikt hier over een wijngaard van ongeveer 6 hectare, waar hij onder meer Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay druiven groeit. Wijnbouw in geen typisch ambacht in de Ariège. De buren verbouwen andere gewassen, zoals zonnebloemen en mais. Dit creëert een gezond milieu en zorgt voor veel ruimte voor de verschillende planten. Hierdoor is de biologische veelzijdigheid in de omgeving erg groot.