Wandelwegen

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Wandelwegen

Niet alleen in de nabije omgeving van Daumazan-sur-Arize is het buiten gewoon aangenaam om wandelingen te maken, maar ook in een ruimere zin is dit gebied interessant. Er zijn veel wandelroutes te vinden, waar je niet alleen van het landschap geniet, maar ook de geschiedenis en cultuur meebeleefd worden.

Tijdens een wandelingen is het mogelijk dat je route voor een deel over een Romeine heirbaan gaat. Ook het tracé van de Via Aquitqnia, een oude Romeinse handelsroute is niet ver weg.

Op zo’n stukje oude Romeinse weg loopt je over het plaveisel waar in het verleden niet alleen legers zich verplaatsten, maar ook marskramers, handelaren en pelgrims.

Wij hebben allemaal wel van de pelgrimsroute naar Compostella (Santiago de Compostela) gehoord. Er is echter niet één route, want pelgrims vanuit Keulen liepen een heel andere route dan de pelgrims uit Brugge. Deze bedevaartgangers kwamen van alle kanten, maar kwamen elkaar pas op een later deel wel tegen.

Als je als wandelaar die vanuit Nederland een route naar Compostelle loopt, zal dat wel altijd dezelfde route zijn, die ook beschreven is. In ZW-Frankrijk zijn er veel steden die claimen dat zij langs de bedevaartrouten naar Compostella, Chemin de Saint-Jacques, liggen. Vooral in de kerken, want langs de pelgrimsroutes ontstonden kerken, kloosters en kapellen die Saint Jacques vereerden.

Wie was die Saint Jacques, die Jakobus? Hij was een apostel, een martelaar die ter dood werd gebracht en door volgelingen in een bootje aan de zee werd toevertrouwd. Bedolven onder de schelpen werd hij in Spanje teruggevonden. Relikwieën van Jacobus zijn te vinden in de basiliek in Santiago de Compostela. Aan een afbeelding van de sint-jacobsschelp (coquille Saint-Jacques) herkent men steden en kerken langs de route. Ook de bedevaardgangers dragen zo’n schelp met zich mee.

Afbeeldingen van de sint-jacobsschelp vindt men niet alleen in kerken en kloosters, maar ook aan huizen van gewone burgers. Wat is er niet leuker dan aan de voordeur te kloppen met een afbeelding van zo’n schelp. Het heeft niets met de pelgrimsroute te maken, maar in Frankrijk weten ze heerlijke gerechten te maken van die coquille Saint-Jacques (sint-jacobsschelp).

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Honing (Miel) in Zuid West Frankrijk

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Op de markten in de omgeving worden veel producten aangeboden, die niet en masse worden verbouwd of gewonnen. Eén van die producten is honing. Sta eens stil bij een marktstal waar echte zuivere honing wordt verkocht.

Lees verder >

Luchtkwaliteit in Frankrijk, Ariege op nummer 1

Door Edwin op maandag 31 december 2018.

Kaart van de luchtkwaliteit in frankrijk.
Maar wat is dat kleine departement helemaal beneden in het midden dat als eerste wordt geclassificeerd?

Lees verder >

Katharen in Occitanie

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Er bestaan een aantal beschreven Catharenroutes. Routes per auto, en fiets- en wandeltochten. Zelfs een vluchtroute over de Pyreneeën is als wandeltocht beschreven.

Lees verder >