Viooltjes

Door Edwin op maandag 3 december 2018.
Categorieën:ActiviteitenNatuur

Bloemen kun je eten. Niet alleen artisjok en courgette bloemen, maar nog veel meer bloemen zijn eetbaar.

Minder bekend zijn de viooltjes. Juist die zouden wij moeten kennen, omdat het viooltje nauw verbonden is met Toulouse. De stad wordt wel eens Cité des Violettes genoemd. De relatie tussen Toulouse en de viooltjes schijnt al oud te zijn. In de middeleeuwen werd hier
uit waardering voor een dichter een bosje viooltjes uitgereikt.  In 1845 werden viooltjes op grote schaal in Toulouse en omgeving verbouwd. Later ontstond zelfs een coöperatie van telers. De viooltjes werden geëxporteerd door heel W-Europa en naar Rusland. Halverwege de twintigste eeuw ging het fout, Na een strenge winter (1956) was de oogst mislukt en zakte de productie naar een dieptepunt.

In 1985 werden in Toulouse onder beschermde omstandigheden weer viooltjes gekweekt, meest voor vermenigvuldiging en lantenvermeerdering.
Langzaam maar zeker is de teelt van viooltjes wat teruggekomen. In 1993 is een vereniging van belanghebbenden Terre de Violettes opgericht, door telers en afnemers. Wij kennen allemaal het heerlijk geurende Maarts viooltje. Men verbouwt in Toulouse veel een ondersoort, het paarse Parma-viooltje (Viola Pallida Plena) 

De producten die van deze viooltjes worden gemaakt, zijn:

  • parfum,
  • likeur,
  • siroop,
  • honing
  • encens violette.

Dat laatste is een soort wierook. De werking hiervan stimuleert de intelligentie; verhoogt de mogelijkheid informatie op te nemen; geeft rust in moeilijke momenten; vermindert allerlei nare aandoeningen; bewaart de lieve vrede en vooral is ideaal voor de liefde!
Dan is er nog het meest bekende product dat in Toulouse gemaakt wordt: gesuikerde viooltjes Die zijn leuk op de taart, maar ook lekker om zo op te eten.

In Toulouse in de winkel La Maison de la Violette (2 Boulevard Bonrepos) is van alles te krijgen op het gebied van viooltjes, zelfs viooltjes thee. Dan kent Toulouse ook nog een Théâtre de la Violette. Het is genoeg om met recht Cité des Violettes te worden genoemd.

Al eens viooltjes over de salade gestrooid?

Toulouse is een bezoek meer dan waard.
Probeer daar zeker iets van viooltjes te proeven

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Hangplek=ontmoeting

Door Edwin op donderdag 12 juli 2018.
Categorieën:ActiviteitenCultuur

Onze jeugd heeft kennelijk behoefte aan hangplekken. Ongetwijfeld is er in de zomer een hangplek voor de jeugd op ons park. Wij vragen ons wel eens af waar die is en of dat altijd dezelfde is. Ook in ons dorp zijn er van die plekken te vinden, waar mensen blijven hangen. Het terras tegenover de Petit Casino is zo’n plaats waar men samenkomt. Vooral de ouderen, en dan nog bijna altijd mannen, verzamelen zich ook graag op het bankje tegenover het gemeentehuis. Een echte hangplek is de garage op de hoek. Daar staan altijd wat mannen te kletsen.

Lees verder >

De Fransen en hun bizarre weetjes

Door Edwin op zaterdag 26 januari 2019.
Categorieën:CultuurNieuws

De Fransen kunnen er wat van, rijden zonder rijbewijs, ontelbaar veel slakken eten, noem maar op.

Lees verder >

Luchtkwaliteit in Frankrijk, Ariege op nummer 1

Door Edwin op maandag 31 december 2018.

Kaart van de luchtkwaliteit in frankrijk.
Maar wat is dat kleine departement helemaal beneden in het midden dat als eerste wordt geclassificeerd?

Juist de Ariege waar het vakantiepark Chateau Cazaleres staat, dus niet alleen met plezier op vakantie maar ook nog eens gezond qua luchtkwaliteit!

Lees verder >