Viooltjes

Door Edwin op maandag 3 december 2018.
Categorieën:ActiviteitenNatuur

Bloemen kun je eten. Niet alleen artisjok en courgette bloemen, maar nog veel meer bloemen zijn eetbaar.

Minder bekend zijn de viooltjes. Juist die zouden wij moeten kennen, omdat het viooltje nauw verbonden is met Toulouse. De stad wordt wel eens Cité des Violettes genoemd. De relatie tussen Toulouse en de viooltjes schijnt al oud te zijn. In de middeleeuwen werd hier
uit waardering voor een dichter een bosje viooltjes uitgereikt.  In 1845 werden viooltjes op grote schaal in Toulouse en omgeving verbouwd. Later ontstond zelfs een coöperatie van telers. De viooltjes werden geëxporteerd door heel W-Europa en naar Rusland. Halverwege de twintigste eeuw ging het fout, Na een strenge winter (1956) was de oogst mislukt en zakte de productie naar een dieptepunt.

In 1985 werden in Toulouse onder beschermde omstandigheden weer viooltjes gekweekt, meest voor vermenigvuldiging en lantenvermeerdering.
Langzaam maar zeker is de teelt van viooltjes wat teruggekomen. In 1993 is een vereniging van belanghebbenden Terre de Violettes opgericht, door telers en afnemers. Wij kennen allemaal het heerlijk geurende Maarts viooltje. Men verbouwt in Toulouse veel een ondersoort, het paarse Parma-viooltje (Viola Pallida Plena) 

De producten die van deze viooltjes worden gemaakt, zijn:

  • parfum,
  • likeur,
  • siroop,
  • honing
  • encens violette.

Dat laatste is een soort wierook. De werking hiervan stimuleert de intelligentie; verhoogt de mogelijkheid informatie op te nemen; geeft rust in moeilijke momenten; vermindert allerlei nare aandoeningen; bewaart de lieve vrede en vooral is ideaal voor de liefde!
Dan is er nog het meest bekende product dat in Toulouse gemaakt wordt: gesuikerde viooltjes Die zijn leuk op de taart, maar ook lekker om zo op te eten.

In Toulouse in de winkel La Maison de la Violette (2 Boulevard Bonrepos) is van alles te krijgen op het gebied van viooltjes, zelfs viooltjes thee. Dan kent Toulouse ook nog een Théâtre de la Violette. Het is genoeg om met recht Cité des Violettes te worden genoemd.

Al eens viooltjes over de salade gestrooid?

Toulouse is een bezoek meer dan waard.
Probeer daar zeker iets van viooltjes te proeven

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Honing (Miel) in Zuid West Frankrijk

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Op de markten in de omgeving worden veel producten aangeboden, die niet en masse worden verbouwd of gewonnen. Eén van die producten is honing. Sta eens stil bij een marktstal waar echte zuivere honing wordt verkocht.

Lees verder >

Katharen in Occitanie

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Er bestaan een aantal beschreven Catharenroutes. Routes per auto, en fiets- en wandeltochten. Zelfs een vluchtroute over de Pyreneeën is als wandeltocht beschreven.

Lees verder >

Bloemen en de betekenis

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Zeg het met bloemen, je kunt dan meteen aan Valentijnsdag denken, maar er zijn in Frankrijk twee andere dagen die echt helemaal in het teken staan van bloemen.

Lees verder >