Honing (Miel) in Zuid West Frankrijk

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Honing (miel) in ZW-Frankrijk

Op de markten in de omgeving worden veel producten aangeboden, die niet en masse worden verbouwd of gewonnen. Eén van die producten is honing. Sta eens stil bij een marktstal waar echte zuivere honing wordt verkocht. Zoek daar eens een pot honing uit, waarop staat dat die van een specifieke bloemensoort is gewonnen. De smaak en geur van dit soort honing is niet te overtreffen door de honing uit de potjes van de supermarkt. Als van een goede fles wijn is er te genieten van een goede pot honing.

Gebruik honing niet alleen op het brood, maar ook bij het koken. Vroeger werd in de keuken veel meer honing gebruikt dan tegenwoordig. De oude Romeinen gebruikten het bijna dagelijks. Tot in de zeventiende eeuw is honing de belangrijkste zoetstof, daarna is suiker goedkoper en verdringt de honing in veel traditionele recepten.

Maak eens een sla dressing van een uitgeperste limoen, honing, wat olijfolie en een mespuntje mosterd. Honing winning is al heel erg oud. Vroeger maakte men primitieve bijenkorven, maar tegenwoordig staat er een heel doordacht ontwerp achter de bijenkasten. Zo’n moderne kast brengt per jaar gemiddeld 10 kg honing op.

Honing kan van verschillende bloemen zijn, maar ook van één soort. Daarvoor plaatst de imker de kasten niet alleen maar op de juiste plaats, maar ook nog op het juiste moment.

Kleur, geur en smaak zijn van al die soorten honing zijn anders. Zo smaakt kastanjehoning naar noten en is een vleugje bitter, maar de accaciahoning is heerlijk zoet. Op de markten in de omgeving van Daumazan-sur-Arize wordt de lavendelhoning weinig aangeboden, dat is meer een product van de Provence, waar je grote lavendelvelden vindt.

Wanneer de bijen de nectar bij een bepaald soort bloem kunnen halen hangt uiteraard samen met de bloeiperiode, maar is ook nog afhankelijk van meteorologische omstandigheden. Van april tot oktober kan er honing geoogst worden.

Het zijn de goede imkers die hun bijenkasten verhuizen naar die plaatsen waar voornamelijk één gewas bloeit. Als de imker zijn kasten het hele seizoen op één plaats laat staan zal hij honing krijgen van alle bloeiende planten in de omgeving. Die honing wordt meestal verkocht als bloemenhoning of bijenhoning (le miel toutes fleurs of mille fleurs).

Een uitzondering vormt de honing die laag in de bergen wordt gewonnen, omdat die van de bloemen met een kruidige geur is. onder andere rozemarijn. In Frankrijk heet dat garrigue (kreupelhout/lage gewassen).

Net als bij een fles wijn geeft het etiket daar soms enige informatie over honing. Op de markten kan je (meest oudere) mannen aantreffen, die als hobby nog een aantal bijenkasten hebben. Achter een klaptafeltje verkopen zij hun artisanale (ambachtelijke) honing. Op de etiketten, die zìj op de potten plakken, zal behalve de soort honing weinig informatie vermeld zijn, maar ze kunnen je wel veel vertelen over hun bijen en hun honing.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Luchtkwaliteit in Frankrijk, Ariege op nummer 1

Door Edwin op maandag 31 december 2018.

Kaart van de luchtkwaliteit in frankrijk.
Maar wat is dat kleine departement helemaal beneden in het midden dat als eerste wordt geclassificeerd?

Lees verder >

Jeu de boules ofwel petanque

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

lijkt een saai spel, maar het kan spannend zijn en vergt meer vaardigheid dan je denkt. Er wordt dan ook steeds meer jeu de boules gespeeld, ook in Daumazan-sur-Arize.

Lees verder >

Ons dagelijks brood

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Het dagelijks brood in Nederland kent heel wat meer variatie dan in Frankrijk, maar het gaat steeds beter. Vijfentwintig jaar geleden bakten de bakkers in Daumazan-sur-Arize stokbrood, stokbrood en stokbrood.

Lees verder >