Bloemen en de betekenis

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Bloemen

Zeg het met bloemen, je kunt dan meteen aan Valentijnsdag denken, maar er zijn in Frankrijk twee andere dagen die echt helemaal in het teken staan van bloemen.

De Franse koning Koning Karel IX (1550/1574) kreeg op 1 mei lelietjes-van-dalen aangeboden, als geluksbrenger. Karel vond dat zo’n leuke gedachte dat hij sindsdien ieder jaar op 1 mei de dames aan zijn hof een takje lelietjes-van-dalen heeft aangeboden. Een leuk gebaar dat de volgende eeuwen wel een beetje in het vergeetboek geraakte.

Maar begin twintigste eeuw waren het de grote couturiers die hun werknemers en hun klanten op 1 mei een bosje lelietjes-van-dalen aanboden. De Fransen noemen deze bloem de muguet en zeggen dan ook wel eens dat 1 mei la fête du muguet is.

Nu komt er een probleem, want als 1 mei de dag van de arbeid (la fête du travail) wordt, komt er meer aandacht voor de rode roos (églantine rouge). Die rode roos is toch een beetje ondergesneeuwd en Frankrijk heeft nog steeds de traditie dat je op 1 mei een bosje lelietjes-van-dalen, een porte bonheur, aangeboden kan krijgen, als een teken van vriendschap, respect en dankbaarheid.  De lelietjes-van-dalen zijn niet voor niets een embleem voor vrede, liefde en vreugde.

Wij waren oprecht verrast toen wij eens van een Franse dame een porte bonheur kregen aangeboden. Zij noemde de bloemen muguets, een naam die wij niet kenden. Toen wij dat woord later opzochten bleek dat je ze het ook lis des vallées, of lis de mai zou mogen noemen, namen die wij eigenlijk veel mooier vonden.

Het bosje dat wij kregen rook niet alleen lekker, maar heeft ons die dag veel geluk gebracht. Het werkt dus wel, de porte bonheur!

Herfst in Frankrijk. De schaduwen worden langer, de temperatuur daalt ´s nachts en iedere morgen ligt er dauw op de velden. De bomen gaan kleuren en in de verte hoor je af en toe een jager schieten.

In Frankrijk gaan katholieken in de avond van 31 oktober naar de kerk, omdat het morgen la Toussaint (allerheiligen) is. Maar tijden veranderen en tegenwoordig wordt op 31  oktober Halloween gevierd. Helemaal naar Amerikaans model.

Als november voor de deur staat zijn op markten en in supermarkten een overdreven groot aantal pumpkins te koop. Ook is er van alles te koop om je te kunnen verkleden.

Maar er is meer. Bij verscheidene winkels staan veel bol-chrysanten in volle bloei, te koop. Die chrysanten worden gekocht om op 1 november bij het graf van een geliefde, vriend of familielid te kunnen plaatsen. Na allerheiligen/allerzielen (Toussaint) zijn alle begraafplaatsen in Frankrijk dan ook gekleurd met een vrolijke bloemenweelde. Een waardiger aanblik dan het volksfeest Halloween.

Waarschijnlijk is Halloween alleen maar goed voor de commercie en ja, een economische boost kan nooit kwaad.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

De Fransen en hun bizarre weetjes

Door Edwin op zaterdag 26 januari 2019.
Categorieën:CultuurNieuws

De Fransen kunnen er wat van, rijden zonder rijbewijs, ontelbaar veel slakken eten, noem maar op. Enkele bizarre feiten over Frankrijk hier op een rijtje!

Lees verder >

Ons dagelijks brood

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Het dagelijks brood in Nederland kent heel wat meer variatie dan in Frankrijk, maar het gaat steeds beter. Vijfentwintig jaar geleden bakten de bakkers in Daumazan-sur-Arize stokbrood, stokbrood en stokbrood.

Lees verder >

Honing (Miel) in Zuid West Frankrijk

Door Edwin op woensdag 1 mei 2019.

Op de markten in de omgeving worden veel producten aangeboden, die niet en masse worden verbouwd of gewonnen. Eén van die producten is honing. Sta eens stil bij een marktstal waar echte zuivere honing wordt verkocht.

Lees verder >